In onze praktijk hebben we drie soorten praktijkondersteuning:
1. POH-Somatiek: Praktijk Ondersteuner Huisarts–Somatiek
De POH-somatiek houdt zich voornamelijk bezig met lichamelijke klachten. Ze begeleidt mensen met chronische aandoeningen, zoals bijvoorbeeld diabetes, longlijden of hypertensie. Ook heeft ze een spreekuur voor mensen met (een verhoogd risico op-) hart- en vaatziekten. Ze voert controles uit en geeft advies en informatie over medicatie, leefregels en behandelwijzen behorende bij diverse ziekten.
Mocht het nodig zijn dat er iets gewijzigd wordt in de medicatie, dan zal de POH-somatiek een voorstel doen, en dit vervolgens na afloop van het spreekuur met de dokter nabespreken. Zo bent u zeker van een behandeling volgens de laatste inzichten en richtlijnen, en blijft de dokter op de hoogte van uw welzijn.
2. POH-GGZ: Praktijk Ondersteuner Huisarts-Geestelijke GezondheidsZorg
De POH-GGZ begeleidt mensen die door de huisarts worden doorverwezen met psychische klachten. De hulpvraag is heel divers: van stressklachten en stemmingsproblemen tot levensfaseproblematiek of angststoornis. Door gerichte en deskundige aandacht van de POH-GGZ hebben de gesprekken vaak een verhelderend effect, ze geven inzicht in de achterliggende problemen van de patiënt.
De POH-GGZ geeft, indien nodig en gewenst, ook advies voor verdere verwijzing binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Meer informatie vindt u op: www.pohggztwente.nl
3. POH-Jeugd: Praktijk Ondersteuner Huisarts Jeugd
De POH-jeugd heeft als taak om in de huisartsenpraktijk jeugdigen en hun ouders zo veel mogelijk te ondersteunen bij hun hulpvragen. Hierbij kunt u denken aan onhandelbaar, onzeker, angstig gedrag of eetproblemen. Maar ook aan onduidelijke lichamelijke klachten, lusteloosheid of middelengebruik.
De POH-jeugd gaat eerst met u en uw kind in gesprek om de hulpvraag duidelijk te krijgen. Is deze helder dan kan de POH-jeugd zelf een kortdurende behandeling aanbieden. Of u doorverwijzen naar bijvoorbeeld opvoedondersteuning in de wijk of naar een meer gespecialiseerder hulpverlener. De POH werkt hierin nauw samen met uw huisarts. De POH-jeugd is gespecialiseerd in problematiek van jongeren. Zij heeft meer tijd u en uw kind goed te begeleiden en te behandelen. Of er voor te zorgen dat er een juiste doorverwijzing plaatsvindt wanneer dat nodig is.